Pochod Javoříčko PDF Tisk Email
Čtvrtek, 15 Prosinec 2011 21:22

Na výročí sokolské schůze v roce 2002 se členové naší organizace domluvili, že obnoví tradici jednoho úspěšného turistického pochodu, a to do Javoříčka.

Tento pochod se chodil k uctění památky javoříčské tragédie. Tato vesnice byla za války vypálena nacisty. Uspořádání pochodu a organizaci si vzal na starost Pavel Uvízl a Roman Nečesaný. Trasa, která měří cca 35 Km, byla nejdříve projeta na kole, ale hoši se vrátili značně vyčerpáni. Pěšky je to prý méně náročné. Datum se stanovilo 11. Května, a i když počasí pár dnů před tím nebylo zrovna přívětivé, akce se konala.

Po vydařené zkušenosti tohoto pochodu, se akce každým rokem opakuje. Zájemci se sejdou na startu v 7:00 hodin, kde zaplatí startovné a obdrží startovací kartičku. A pak už nezbývá nic jiného, než se vydat na cestu. Účastníky čeká první občerstvovací stanice v Litovli, všem přijde k chuti tatranka a něco k pití. V cíli pak zástupce Sokola Štěpánov položí kytici na památník padlých a uctí tak jejich památku minutou ticha. No a pro ty co vydrželi až do konce, čeká odměna v podobě utopence a piva. Každým rokem chodí na start více a více příznivců. Nejen ze Štěpánova, ale i ze Zlína, Olomouce, Přerova, Náměště na Hané atd. Většina chodí rovnou ze Štěpánova, ale někteří jedinci až z Litovle. Poklona však patří těm, co jdou pěšky tam i zpět.

Zvětšující se početnost účastníků každým rokem svědčí o úspěšnosti akce, takže neváhejte a vyjděte si s námi. Pochodu zdar, a příští rok v květnu před sokolovnou!!!